A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ярославицька громада
Рівненська область, Дубенський район

Як вберегтися від спеки

Дата: 18.06.2019 16:35
Кількість переглядів: 512

За прогнозами синоптиків, спека не відступатиме. А в таку погоду організм людини починає працювати з великим навантаженням, адаптуючись до нових умов. Від теплових ударів особливо потерпають діти і люди старшого віку.

  Територіальне управління Держпродспоживслужби  пропонує ряд рекомендацій, як вберегтися від спеки та уникнути наслідків її дії.

Більше рідини.

Вода — джерело життя і порятунку в спеку. У спекотні дні  необхідно трохи збільшити кількість вживання рідини. Обов'язково в сильну спеку потрібно пити більше води в день: протягом дня дорослій абсолютно здоровій людині потрібно випивати близько 2-2,5 літрів рідини. Також слід час від часу обполіскувати обличчя прохолодною водою, або ж обтиратися чистою вологою хустиною. На шию можна покласти мокру хустку.

Зручний одяг та головні убори.

Радимо носити світлий, вільний і зручний одяг з натуральних тканин (дуже добре носити одяг з таких тканин, як льон і бавовна), який не утруднює випаровування вологи. Надавайте перевагу шльопанцям, сандалям, мокасинам. Щоб уберегтися від шкідливого впливу на організм ультрафіолету сонячних променів, потрібно в сонячну погоду носити головні убори (капелюхи, капелюшки, панамки, кепки, бейсболки).

Перебування на вулиці.

Слід по можливості обмежити перебування на вулиці з 12.00 до 16.00 годин дня. У цей час якраз година-пік спеки, в ці години ніхто не загоряє, а моментально згорає, отримавши тепловий або сонячний удар.

Мікроклімат приміщень.

Якщо в приміщенні, де ви живете, вчитеся, працюєте температура повітря перевищує 28 градусів, то бажано користуватися вентиляторами або ж популярними в наші дні кондиціонерами, які прекрасно охолоджують повітря в офісах і квартирах. Але також в цих випадках необхідно пам'ятати — різниця температури повітря в приміщенні і на вулиці не повинна перевищувати 10 градусів. Не сидіть прямо під вентилятором або кондиціонером, відсуньте його від себе подалі, спрямованим не на себе, а в сторону. Кондиціонер теж повинен висіти немає над головою, а на протилежній стіні як мінімум в 3-х метрах від вас. Необхідно частіше проводити вологе прибирання приміщень, яке підвищить на деякий час відсоток вологості повітря.

Особлива увага дітям та людям похилого віку.

Вони на вулиці обов'язково повинні бути з головним убором і з пляшкою води. Слідкуйте за тим, щоб діти не грали на сонці, а перебували більше часу в тіні. Сонячний і тепловий удар діти та люди похилого віку можуть отримати набагато швидше.

Захищайте житло від перегріву.

Захистіть свою квартиру, будинок або кабінет в офісі на роботі від температурного перегріву. Можна заклеїти вікна фольгою або матеріалом, що захищає від сонця, зашторити вікна світлими шторами (темні кольори, особливо чорний колір, дуже добре притягують сонце). Зволожуйте з пульверизатора періодично штори і повітря в приміщенні. Розставте на підвіконнях звичайні найрізноманітніші кімнатні квіти, а біля свого робочого місця на стіл можна поставити ємність з водою, бажано прохолодної температури. Перед вентилятором поставте пляшки із  водою.

Бережіть судини.

При можливості кожні дві-три години потрібно відпочити і полежати хоча б п'ять хвилин — це вбереже ваші судини від перевантаження. На робочому місці в офісі можна просто відкинутися на спинку стільця, закрити очі і відпочити в такому стані пару хвилин, це допоможе не тільки судинам, а й вашим очам.

Будьте обережні з їжею на вулиці.

У досить сильну спеку м'ясні, рибні та молочні продукти псуються дуже швидко, тому ризик отруєння при їх вживанні на вулиці зростає влітку в кілька разів. Якщо ви в транспорті їдете кудись на далеку відстань, не купуйте їжу з рук і не беріть з собою ні в якому разі швидкопсувні продукти.

І найголовніше!

Турбуйтеся про близьких та рідних. Поділіться з ними корисними порадами, як уберегтися в спекотну літню пору, роз'ясніть дітям правила поведінки на вулиці в спеку, нагадайте бабусям і дідусям про методи захисту організму від перегріву.

 

 Бережіть себе та своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь