Ярославицька громада
Рівненська область, Дубенський район

Щодо захворюваності на ботулізм

Дата: 18.06.2019 16:36
Кількість переглядів: 426

     Млинівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області повідомляє, що за  5 місяців поточного року відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації  щодо захворюваності на ботулізм в Україні.

     Станом на 01.06.2019 року територіальними органами Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3-померли, за аналогічний період 2018 року було розслідувано 27 випадків, під час яких постраждала 31   особа.

     Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції, зокрема промислового виробництва. З початку поточного року 21 випадок ботулізму пов'язаний із рибною продукцією, у тому числі 4-ймовірно пов’язані із вживанням рибної продукції промислового виробництва. При чому, 3 випадки ймовірно пов’язані з рибною продукцією промислового виробництва, зареєстровано протягом останнього тижня  ( в Чернігівській  (походження рибної продукції з Київської області), Херсонській та Запорізькій областях).  

     Ботулізм — це дуже важке інфекційне захворювання, як правило від отруєння насамперед страждає нервова система. Збудник ботулізму — мікроби групи клостридій, які виділяють сильний токсин- ботулотоксин, що  є найотруйнішим з усіх відомих бактеріальних токсинів і виробляється тільки без доступу кисню.

     Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи профілактики ботулізму, ніж лікувати його.

     У питанні профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти і термічної обробки сировини. В домашніх умовах важливо старанно відмивати городину перед консервуванням чи рибу перед засолом. Оскільки гриби складно повністю звільнити від мікрочасток ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх в герметично закритих банках у домашніх умовах. Важливо добре стерилізувати банки  й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. По можливості прогрівайте домашні консерви перед вживанням, оскільки при 80 градусах ботулотоксин руйнується. Найменше здуття кришки-причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки.

     Не ризикуйте здоров’ям,  купуючи  продукцію сумнівної якості та не в межах ринку чи поза торгівельними закладами. При найменшій підозрі вимагайте документи, що зазначають походження, засвідчують якість, безпечність харчових продуктів. На продукцію, що пройшла  ветеринарно-санітарну експертизу на ринку видається експертний висновок, який покупець при необхідності може вимагати у продавця, його відсутність має вас насторожити.

Ви маєте вибір і можливість захистити  свої права та здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь