Ярославицька громада
Рівненська область, Дубенський район

Профілактика грипу та ГРВІ

Дата: 30.01.2020 16:34
Кількість переглядів: 655

Млинівське районне відділення Головного управління держпродспоживслужби в Рівненській області інформує:

Профілактиці грипу та ГРВІ в усіх країнах світу приділяють величезну увагу. Це обумовлено тим, що це так звані «лідери» серед усіх інфекційних захворювань. Так, на частку грипу та ГРВІ в Україні припадають не менше 90% випадків усіх інфекційних захворювань, приблизно кожного шостого українця ці хвороби вкладають у ліжко.  Причиною є, як індивідуальні особливості організму так і недотримання основних правил поведінки і лікування.

Симптоми грипу та ГРВІ

ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція) – це не одна хвороба, а ціла група гострих вірусних захворювань, що передаються повітряно-крапельним шляхом і уражають переважно верхні дихальні шляхи. Грип – це теж гостре вірусне інфекційне захворювання, що, втім, займає особливе становище в цій групі. Грип характеризується появою гострого респіраторного синдрому з переважанням трахеобронхіту, вираженою інтоксикацією та гарячкою. Ці симптоми схожі зі звичайною ГРВІ, але, на відміну від менш небезпечного захворювання, грип може викликати доволі серйозні ускладнення у вигляді геморагічного набряку легень, серцевої недостатності. Іноді до інфікування вірусом приєднується бактеріальна інфекція у вигляді бронхіту або пневмонії.

Як відбувається зараження грипом

На грип не можна захворіти, переохолодившись або промочивши ноги. Джерелом інфекції є хвора людина. Особливо велика ймовірність захворіти на грип після контакту з людиною, яка знаходиться в активній стадії хвороби, в гарячковому стані. Інфікування може відбутися повітряно-краплинним шляхом або через предмети побуту. Перші симптоми інфікування грипом можуть проявитися в інтервалі від декількох годин до 3-4 днів після такого контакту.

Симптоми грипу:раптове підвищення температури тіла вище 38ºС;біль у горлі;

головний біль;кашель;утруднене дихання;біль у м'язах;іноді блювота, діарея.

Кому загрожує грип

Вірус грипу має дуже високий ступінь агресивності, захворіти на нього може людина з будь-якої соціальної групи, будь-якого віку і статі. Однак імовірність захворіти на грип значно вища для дітей у віці від 6 місяців (до цього віку малюків бережуть антитіла мами, отримані малюком у період внутрішньоутробного розвитку); для людей похилого віку, а також для вагітних жінок. Доволі високу небезпеку становить грип і для людей, які часто хворіють на ГРВІ. Це пояснюється низьким рівнем імунітету і, як наслідок – низькою опірністю вірусу грипу. До групи епідемічного ризику входять медичні працівники; школярі; студенти вишів; викладачі, персонал дитячих дошкільних установ; працівники транспорту, торгівлі, сфери обслуговування.

Профілактика грипу

Враховуючи період зростання захворюваності на грип в Млинівсьому районі рекомендуємо запровадити такі зміни в спосіб життя:

-уникайте контакту з особами, які мають симптоми грипу;

-обмежте своє перебування в місцях великого скупчення людей;

-якомога частіше провітрюйте приміщення;

-намагайтеся не торкатися очей, носа, рота немитими руками;

-уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;

-прикривайте ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою паперовою серветкою, яку одразу ж після використання треба викинути;

-частіше мийте руки (цього правила особливо важливо дотримуватися дітям, які дуже часто торкаються руками всього, що їх оточує).

Однак найкращим засобом, що забезпечує повноцінну та високоефективну профілактику грипу, є вакцинація. Щеплення від грипу не входить до списку обов'язкових, рекомендованих національним Календарем вакцинації, але належить до рекомендованих. Щеплення від грипу рекомендується робити дітям у віці від 6-ти місяців, а також усім дорослим людям.

 

Будьте здорові!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь