A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ярославицька громада
Рівненська область, Дубенський район

Дубенський відділ податків і зборів інформує...

Дата: 16.11.2021 14:55
Кількість переглядів: 1898

До уваги роботодавців! 

Дубенський відділ податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області інформує, що у статті 8 Закону України від 15 грудня 2020 року №1082-ІХ «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (далі–Закон №1082) визначений розмір мінімальної заробітної  плати з 1 грудня 2021 року в сумі 6500 грн.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.

Відповідно до статті 31 Закону України від 24 березня 1995 року №108/95-ВР «Про оплату праці» (зі змінами) розмір заробітної плати працівника за виконану місячну норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Якщо нарахована заробітна плата працівника є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

У зв'язку з наведеним, звертаємо увагу роботодавців на необхідність забезпечення підвищення розміру виплат заробітних плат найманим працівникам, що сприятиме підвищенню їх рівня соціального захисту.

Чи включаються до складу доходу ФОП – платника ЄП

суми гарантійних внесків повернених учасникам аукціону

Млинівська ДПІ Головного управління  ДПС у Рівненській області  повідомляє, що відповідно до п.п. 1 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) доходом платника єдиного податку для фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.


     Згідно з п. 11 розд. ІІІ Порядку проведення цільових аукціонів з продажу майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 22.05.2017 № 518 (даліПорядок), зокрема, фізична особа, яка виявила бажання зареєструватись як учасник цільового аукціону, сплачує реєстраційний внесок, розмір якого встановлюється організатором аукціону і не може перевищувати одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а також вносить гарантійний внесок у розмірі 10 відс. початкової ціни лота.


     Пунктом 17 розд. ІІІ Порядку визначено, що учасникам цільового аукціону, які не були визнані переможцями, гарантійний внесок повертається протягом пяти банківських днів з дня підписання протоколу про проведення цільового аукціону, за вирахуванням платежів за банківські перекази.


     Отже, суми гарантійних внесків, сплачені для участі в аукціоні та повернуті після його проведення учасникам аукціону, які не були визнані переможцями, не включаються до складу доходу фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку, оскільки такі внески не є оплатою за товари (роботи, послуги).

 

Чи можна купити страховий стаж?

Фахівці Дубенського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області повідомляють, щоб отримати пенсію – необхідний стаж. Щоб був стаж – необхідно сплачувати внески. А якщо ви не перебуваєте у трудових відносинах з роботодавцями й не належите до платників єдиного внеску, тоді можете самі подбати про майбутню пенсію і докупити страховий стаж шляхом добровільної участі в системі загальнообов’язкового соціального страхування. Тобто це реальна можливість для осіб, які є незастрахованими, забезпечити себе шляхом сплати страхових внесків на добровільних засадах та гарантувати стабільний дохід у разі досягнення пенсійного віку.

Існує два способи добровільної сплати страхових внесків.

Перший спосіб полягає в укладенні договору про добровільну участь на термін не менше одного року. Таким чином, особа поступово може набувати необхідний їй страховий стаж – це страхування на майбутні періоди.

Укладаючи такий договір, особа зобов’язується щомісяця сплачувати внески, оскільки страховий стаж обчислюється в місяцях. Розміри платежів обумовлюються в договорі й визначаються особою самостійно, але при цьому їх величина повинна бути не менше 22 % від мінімальної заробітної плати (мінімум з 01.01.2021 – 1320 грн).

Другий спосіб: теж шляхом укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового соціального страхування, але особа одноразово може сплатити єдиний внесок за попередні періоди, в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.

Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок (22 %) на дату укладання договору, помножений на коефіцієнт 2 (мінімальний страховий внесок за один місяць для одноразової сплати за попередні періоди складе 2640 грн). При цьому, громадяни самостійно для себе визначають період, за який мають можливість укласти договір про добровільну участь та сплатити страхові внески.

Для укладення договору про добровільну участь необхідно звертатись  до Державної податкової інспекції  за місцем реєстрації громадянина.

Терміни подання заяви за формою № 1-ПДВ при добровільній реєстрації платником ПДВ

Дубенський відділ камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Головного управління ДПС у Рівненській області інформує, що у разі добровільної реєстрації особи як платника податку або особи, яка відповідає вимогам, визначеним п.п. 6 п. 180.1 ст. 180 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), реєстраційна заява подається згідно з п. 183.7 ст. 183 ПКУ не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних.


У разі переходу осіб із спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати податку, на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ, у випадках, визначених главою 1 розд. XIV ПКУ, за умови, що такі особи відповідають вимогам, визначеним п. 181.1 ст. 181 ПКУ, реєстраційна заява подається не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ. Якщо такі особи відповідають вимогам, визначеним п. 182.1 ст. 182 ПКУ, реєстраційна заява подається у строк, визначений п. 183.3 ст. 183 ПКУ.


У разі зміни ставки єдиного податку відповідно до п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ст. 293 ПКУ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (п. 183.4 ст. 183 ПКУ).


Згідно з п. 183.5 ст. 183 ПКУ особи, зазначені у п. 183.3 ст. 183 ПКУ, можуть навести у заяві бажаний (запланований) день реєстрації як платника податку, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на складання податкових накладних.


Реєстрація осіб, зазначених в абзаці другому п. 183.4 ст. 183 ПКУ, діє з першого числа календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ.


У разі якщо останній день строку подання заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день.

 

 

Докладніше в ЗІР http://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques  (категорія 101.02)

 

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь