Ярославицька громада
Рівненська область, Дубенський район

Що робити, якщо ви не можете заплатити за комуналку?

Дата: 31.08.2022 15:20
Кількість переглядів: 417

Фінансове становище українських родин зараз дуже непросте. Але й сидіти, склавши руки, якщо у вас немає грошей на оплату комунальних послуг, не радимо, щоб не стати так званим злісним неплатником. Ліпше озвучити свою проблему представникам комунальних служб. Тобто ви можете:

а) звернутися у службу, якій ви заборгували, і просити про реструктуризацію боргу. Часто комунальні служби йдуть назустріч клієнтам і, наприклад, борг, який сформувався за опалювальний сезон, почастинно розтягують на увесь рік;

б) оформити субсидію на неопалювальний чи опалювальний сезони. Процедура має свої особливості, зокрема потребує документального підтвердження вашої часткової неплатоспроможності.

Після перемоги України у війні борги за світло, воду, газ доведеться погасити. Тому радимо з цим питанням звертатися до комунальних служб уже: наприклад, просити про розтермінування оплати боргів. Або ж оформляти субсидію.

В умовах дії воєнного стану українці не звільняються від сплати за комунальні послуги та банківські платежі. При цьому на час війни скасували пеню та штрафи, якщо людина не може їх оплатити. Однак після закінчення воєнних дій заборгованість доведеться погасити. Виняток становлять люди, які втратили нерухомість унаслідок війни.

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 05 березня 2022 р. № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану», якою передбачено, що до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється:

  • нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
  • припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Отже, у випадку несплати або оплати не в повному обсязі відключати комунальні послуги не будуть. Водночас сплата за комунальні послуги є великою підтримкою комунальних служб, які працюють у надскладних обставинах та потребують ресурсів

Чи може надавач послуг подати до суду, якщо накопичилися великі борги?

Може, але тільки після закінчення дії воєнного стану. Суд може ухвалити рішення про конфіскацію частини вашого майна як компенсацію за несплату боргів. Також ви можете потрапити у реєстр як боржник або ж за борги можуть заблокувати ваші карткові рахунки.

Оплатити комунальні послуги можливо за допомогою онлайн сервісів (через особисті кабінети, мобільні за стосунки, платіжні системи «Ощад24», «Приват24», «Монобанк»).Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь