A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ярославицька громада
Рівненська область, Дубенський район

Щодо захворюваності на ботулізм

Дата: 18.06.2019 16:36
Кількість переглядів: 340

     Млинівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області повідомляє, що за  5 місяців поточного року відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації  щодо захворюваності на ботулізм в Україні.

     Станом на 01.06.2019 року територіальними органами Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3-померли, за аналогічний період 2018 року було розслідувано 27 випадків, під час яких постраждала 31   особа.

     Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції, зокрема промислового виробництва. З початку поточного року 21 випадок ботулізму пов'язаний із рибною продукцією, у тому числі 4-ймовірно пов’язані із вживанням рибної продукції промислового виробництва. При чому, 3 випадки ймовірно пов’язані з рибною продукцією промислового виробництва, зареєстровано протягом останнього тижня  ( в Чернігівській  (походження рибної продукції з Київської області), Херсонській та Запорізькій областях).  

     Ботулізм — це дуже важке інфекційне захворювання, як правило від отруєння насамперед страждає нервова система. Збудник ботулізму — мікроби групи клостридій, які виділяють сильний токсин- ботулотоксин, що  є найотруйнішим з усіх відомих бактеріальних токсинів і виробляється тільки без доступу кисню.

     Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи профілактики ботулізму, ніж лікувати його.

     У питанні профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти і термічної обробки сировини. В домашніх умовах важливо старанно відмивати городину перед консервуванням чи рибу перед засолом. Оскільки гриби складно повністю звільнити від мікрочасток ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх в герметично закритих банках у домашніх умовах. Важливо добре стерилізувати банки  й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. По можливості прогрівайте домашні консерви перед вживанням, оскільки при 80 градусах ботулотоксин руйнується. Найменше здуття кришки-причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки.

     Не ризикуйте здоров’ям,  купуючи  продукцію сумнівної якості та не в межах ринку чи поза торгівельними закладами. При найменшій підозрі вимагайте документи, що зазначають походження, засвідчують якість, безпечність харчових продуктів. На продукцію, що пройшла  ветеринарно-санітарну експертизу на ринку видається експертний висновок, який покупець при необхідності може вимагати у продавця, його відсутність має вас насторожити.

Ви маєте вибір і можливість захистити  свої права та здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь