A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ярославицька громада
Рівненська область, Дубенський район

Закону України «Про пробацію» 5 років

Дата: 24.02.2020 16:08
Кількість переглядів: 281

5 лютого 2015 року Верховною радою України був прийнятий Закон України «Про пробацію». На виконання даного Закону у 2017 році, шляхом реформування кримінально-виконавчої інспекції, було створено єдину Державну установу «Центр пробації» з підпорядкуванням їй уповноважених органів з питань пробації, удосконалено організаційну структуру, механізм використання фінансових, матеріальних та технічних умов функціонування органів пробації для ефективного використання поставлених завдань.

Прийняття Закону «Про пробацію» стало важливим кроком у сфері наближення юстиції України до міжнародних стандартів і впровадження у державі принципово нової системи заходів кримінально-правового характеру.

Пробація відноситься до процесу виконання в суспільстві покарань і заходів, передбачених законом і призначених правопорушникам. Вона включає широке коло дій та заходів виховного впливу, таких як нагляд, контроль і надання допомоги, метою яких є безпека суспільства, запобігання вчиненню засудженими повторних кримінальних правопорушень, а також забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

Професійна діяльність співробітників служби пробації пов’язана з постійним спілкуванням з великою кількістю людей, поєднання надання різнопланових послуг з нагляду і контролю, реабілітацією та ресоціалізацією суб’єктів пробації.

За 5 років дії закону створено нормативну базу з урахуванням культурної і ментальної специфіки українського суспільства, працівник пробації бере участь у судовому провадженні у якості повноправного учасника, створено дієву модель ювенальної пробації, власних інструментів роботи з правопорушниками, зокрема пробаційних програм. Це дає свій позитивний результат. Оскільки людина не відірвана від сім'ї, від соціуму, вона не втрачає ті соціальні зв'язки, які може втратити у неволі. Завдяки пробації така людина може залишитися на волі, але це накладає на неї певні зобов'язання. Вчасно приходити на реєстрацію та відвідувати заняття. В результаті до суспільства повертається повноцінна людина, яка не порушує законодавство, працює, сплачує податки та створює сім'ю.

Отже, можна сміло сказати, що пробація – це цивілізований шлях роботи із правопорушниками, який довів свою ефективність не тільки в Європі, і в Україні, з точки зору зорієнтованості на убезпечення суспільства та попередження вчинення повторних злочинів особами, які раніше притягувались до відповідальності.

Млинівський районний сектор філії

Державної установи «Центр пробації»

у Рівненській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь