A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ярославицька громада
Рівненська область, Дубенський район

Млинівське районне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області інформує

Дата: 01.12.2020 14:56
Кількість переглядів: 431

В яких випадках необхідно носити маску?

Окрім медичних працівників, медичну маску слід носити:

  • якщо ви доглядаєте за людиною з підозрою або підтвердженим захворюванням на COVID-19;
  • якщо у вас респіраторні симптоми або підтверджене захворювання на COVID-19; 
  • у місцях великого скупчення людей, якщо немає можливості дотримуватись фізичного дистанціювання(лікувально-профілактичні заклади, ринок, магазин, заклади сфери побутового обслуговування тощо).
  • за вимогою органів влади.

Як правильно надягти захисну маску?

Перед тим як надягти маску, слід помити руки з милом або обробити їх антисептиком із вмістом спирту не менше 60%. Маску слід одягти так, щоб вона закривала ніс та рот. Також вона має бути щільно закріплена на переніссі. Простору між маскою та обличчям не повинно бути. Не слід торкатись маски протягом її використання. Якщо це сталося, обов’язково помийте руки з милом або обробіть їх антисептиком.

Як правильно знімати та утилізувати захисну маску?

Медичну маску необхідно знімати за резинки або зав’язки, не торкаючись зовнішньої сторони. Утилізувати маску можна разом із побутовими відходами. У жодному разі не можна використовувати маску повторно. Знявши маску необхідно обов’язково помити руки з милом або обробити їх спиртовмісним антисептиком. 

Скільки часу можна використовувати захисну маску?

Медична маска зберігає свою ефективність протягом 2-4 годин. Після цього її необхідно замінити. Якщо маска стала вологою, її слід замінити, адже вона втрачає свої захисні властивості. 

Не можна носити маску, спустивши її на шию, щоб покурити чи перекусити. У цьому разі забруднена сторона маски буде торкатись шкіри обличчя, що створює додатковий ризик зараження, а поправляючи її, ви зайвий раз торкаєтесь маски руками.

Чому не можна використовувати медичну маску повторно, якщо вона в гарному стані?

Крім часточок вірусу SARS-CoV-2 (збудника COVID-19), на зовнішній поверхні маски осідає безліч інших мікроорганізмів. А на внутрішній поверхні — мікроорганізми із повітря. Під час експлуатації маска стає вологою, що створює умови для активного розмноження бактерій на її поверхні. Використана маска може бути джерелом додаткової небезпеки для людини, яка використовує її повторно. 

Чи можна дезінфікувати використані медичні маски і застосовувати їх повторно?

Ні, одноразові засоби індивідуального захисту, в тому числі медичні маски, не можна дезінфікувати та використовувати повторно. Немає науково підтвердженого механізму, який гарантував би одночасно і знищення всіх мікроорганізмів на поверхні маски, і збереження її захисних властивостей після впливу дезінфектора. 

У жодному разі не можна прати одноразові маски. Це не гарантує повного знищення всіх мікроорганізмів. І навіть якщо вам здається, що одноразова маска зберігає зовнішню цілісність після прання, насправді вона втрачає свої захисні властивості. 

Як проводиться збір та утилізація використаних засобів індивідуального захисту (ЗІЗ)?

Керівник закладу відповідає за організацію централізованого збору та утилізацію використаних засобів індивідуального захисту (захисні маски, респіратори, гумові рукавички, захисні щитки), паперових серветок в окремі контейнери/урни з кришками та поліетиленовими пакетами.  Кількість та об’єм (місткість) контейнерів/урн визначається з розрахунку на кількість відвідувачів закладу, з подальшою утилізацією згідно з укладеними угодами на вивіз твердих побутових відходів. Контейнери для збору використаних ЗІЗ встановлюються на вході в заклад та в приміщеннях закладу. Необхідно проводити  вчасну заміну після заповнення або за графіком зібрання використаних засобів індивідуального захисту. Зберігання використаних ЗІЗ здійснюється з відповідним нанесеним маркування «використані засоби індивідуального захисту» та для надійності зв’язано щільно додатковим пакетом (72 години), з подальшою утилізацією, як побутові відходи. Щоденно, після заміни поліетиленових пакетів з використаними ЗІЗ, проводиться дезінфекція контейнерів.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь