Ярославицька громада
Рівненська область, Дубенський район

Гострі кишкові інфекції, що потрібно знати!

Дата: 23.01.2024 16:43
Кількість переглядів: 36

    Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - це група інфекцій, які характеризуються фекально-оральним механізмом передачі, локалізацією збудника в кишечнику людини, багаторазовим поносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.
    Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.
Основний шлях передачі збудників інфекцій - харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.
     Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному за забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.
    При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).
     Отже основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

    Які ж основні профілактичні заходи профілактики кишкових інфекцій?
    1. Дотримання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук. Руки необхідно мити перед вживанням та приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету. Проте не всі, особливо діти, вміють правильно це робити.       Спочатку руки слід змочити водою, потім намилити їх і розтерти мило до утворення густої піни, далі піну змити водою. Цю процедуру необхідно повторити двічі-тричі. Слід мити не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й між пальцями. Бруд з-під нігтів видаляють щіточкою.
Ретельно повинні стежити за чистотою рук працівники організованих дитячих колективів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.
    2. Чітке дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі, контролювати роботу технологічного обладнання (терморегуляторів духових шаф, духовок). Варити продукти при температурі 100°С, смажити- при 195-200°С. Вироби з м’ясного чи рибного фаршу піддавати повторній термічній обробці.
    3. Ретельне миття фруктів та овочів під проточною водою, плодоовочеві продукти, які вживаються сирими, після ретельного миття слід обдавати крутим окропом в друшляку.
    4. Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, гарячою водою та мийними засобами для посуду вимивайте робочий стіл на кухні, та кухонний інвентар, зокрема ті предмети, на яких розробляли сиру продукцію.
    Металевий інвентар після миття слід додатково прожарити в духовій шафі.
    5. Дотримання  температурного режиму і вологості при приготуванні та зберіганні сировини та харчових продуктів. Контроль показників термометрів в холодильному та морозильному обладнанні, особливо при тимчасових відключеннях електропостачання.
    6. При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо). Зберігати продукти відповідно до зазначених умов виробником на упакуванні, уникати сусідства сирої продукції та готових страв.
    7. Запобігання проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти.
     8. Вагомим фактором передачі кишкових інфекцій є вода, тому рекомендуємо використовувати воду для питних потреб та приготування страв, лише після наявності даних, щодо відповідності питної води до вимог санітарного  законодавства.
    При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою.

   Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь