Ярославицька громада
Рівненська область, Дубенський район

Новини, оголошення, вітання

Дата: від до Скинути

Із легальних доходів платників Дубенщини сплачено понад 755 млн гривень ПДФО

Із легальних доходів платників Дубенщини сплачено понад 755 млн гривень ПДФО

   За шість місяців 2024 року платниками податків Дубенського району до бюджетів усіх рівнів сплачено 755,1 млн гривень ПДФО, що на 17,5 млн гривень перевищує надходження січня-червня 2023 року.

12:15 10.07.2024

Небезпечний дар лісу!

Небезпечний дар лісу!

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування,  який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро,  що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

09:53 10.07.2024

Рекомендації у разі підтоплення під час масивних злив для уникнення зараження інфекційними хворобами

Рекомендації у разі підтоплення під час масивних злив для уникнення зараження інфекційними хворобами

  Унаслідок масивних злив, існує загроза затоплення чи підтоплення території. До підземних ґрунтових вод, а отже, й до свердловин, колодязів, каптажів природних джерел, з убиралень, хлівів, сміттєзвалищ та інших забруднених територій можуть потрапити збудники інфекційних захворювань. У зв'язку з цим, особливо в теплу пору року, існує ризик спалахів інфекційних хвороб.   Іншим небезпечним фактором є наявність у ґрунтових водах нітратів- кінцевого продукту біологічного розкладання органічних речовин, які у великій кількості присутні у ґрунтах на територіях сільськогосподарських угідь та тваринницьких ферм. Наявність у питній воді нітратів вище гранично допустимої концентрації (50 мг/дм 3 ) особливо небезпечна для немовлят та дітей молодшого віку через ризик виникнення отруєння, яке призводить до кисневого голодування організму, у тяжких випадках - з летальними наслідками.   У разі підтоплення під час масивних злив, для уникнення зараження інфекційними хворобами, слід дотримуватися таких рекомендацій:   • для пиття, гігієнічних цілей, приготування їжі використовувати кип'ячену або бутильовану воду; не використовуйте для пиття некип'ячену воду з криниць та природних джерел. Найкраще – взагалі відмовитись від вживання колодязної та джерельної води. У випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання, звертайтеся до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення питною водою з альтернативних джерел;  • не використовувати продукти, які були підтоплені, або вживати їх у їжу тільки після достатньої термічної обробки (варіння, смаження, запікання). Обов’язково дотримуйтесь технології обробки та температурних режимів приготування страв;  • обов'язково мити руки з милом після відвідування туалету, роботи на присадибній ділянці,  прогулянок, контакту з тваринами, перед вживанням їжі;  • при вживанні овочів і фруктів у сирому вигляді ретельно мити під проточною водою, обдавати кип'ятком та не мити водою з відкритих водоймищ;  • у разі підтоплення, нецентралізовані джерела водопостачання (колодязі, свердловини) прибрати від нанесеного бруду, почистити та продезінфікувати, вживати воду для пиття та приготування їжі лише після лабораторного підтвердження її якості та безпечності за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.  • індивідуальні вигреби та надвірні туалети у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати;  • у разі підтоплення оселі просушити будинок, провести ретельне прибирання та дезінфекцію забрудненого посуду, домашніх речей та прилеглої території;  • провести дератизаційні заходи зі знищення гризунів у місцях їхнього можливого скупчення.  У разі розвитку симптомів інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль у животі, нудота, діарея, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипання на тілі тощо) терміново звернутися за медичною допомогою та не допускати самолікування.

09:21 10.07.2024

  Основні профілактичні заходи профілактики кишкових інфекцій

  Основні профілактичні заходи профілактики кишкових інфекцій

   Літо – найкраща пора року: сонячні теплі дні, свіжі овочі та фрукти, відпочинок біля водоймищ чи в парку. Однак, саме через високі температурні показники, кишковим інфекціям притаманна літня сезонність. Також не варто забувати, що Україна сьогодні перебуває в умовах війни, що є неабияким фактором розповсюдження різних інфекційних захворювань, і в першу чергу гострих кишкових інфекцій. До них належать шигельоз, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, холера, харчові токсикоінфекції, гепатит А та ін.    Основною ознакою, яка об’єднує всі ці інфекції є місце перебування збудника і розвитку хвороби – це кишківник людини (чи тварини). Звідси й загальний механізм передачі інфекції – фекально-оральний, при якому збудник з кишківника хворого чи носія інфекції потрапляє у зовнішнє середовище; потім через рот у шлунково-кишковий тракт здорової людини і викликає захворювання. В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також брудними руками і предметами домашнього вжитку.   Нажаль, сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока.    Особливо часто вони зустрічаються у дітей через знижені захисні можливості організму (фізіологічно) і недосконалість володіння гігієнічними навичками.   Основні профілактичні заходи профілактики кишкових інфекцій:   - дотримання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук. Руки необхідно мити перед вживанням та приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету.  - чітке дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі: ретельно мити (за необхідності обдавати окропом) фрукти та овочі, які вживаються сирими. Гарячою водою та мийними засобами для посуду вимивати робочий стіл на кухні, розробні дошки та кухонний інвентар, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо, рибу. Дотримуватись температурного режиму при зберіганні продуктів, особливо тих, що швидко псуються (враховувати тимчасові відключення світла, що змінює температурні показники холодильного та морозильного обладнання), важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв. В жодному разі не їсти недосмажену (недоварену) птицю і м’ясо.   - купівля риби, м’яса та м’ясних виробів лише на організованих місцях торгівлі (ринках) при наявності супровідних документів, що зазначають якість та безпечність, при купівлі м’яса слід перевіряти наявність тавра, яке б свідчило про проходження ветеринарно-санітарного контролю;   - готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше визначеного терміну при температурі 2-6 °С, або в гарячому вигляді не нижче 65 °С. Якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед  вживанням перекип’ятити або просмажити, а не розігріти;

09:10 10.07.2024

Запрошуємо на навчання дітей з особливими освітніми потребами для здобуття якісної базової середньої освіти Спеціальна школа No 2 в смт Клевань Рівненської обласної ради

Запрошуємо на навчання дітей з особливими освітніми потребами для здобуття якісної базової середньої освіти Спеціальна школа No 2 в смт Клевань Рівненської обласної ради

Запрошуємо на навчання дітей з особливими освітніми потребами для здобуття якісної базової середньої освіти Спеціальна школа No 2 в смт Клевань Рівненської обласної ради забезпечує

10:41 08.07.2024

Податкова знижка щодо суми коштів, сплачених на будівництво (придбання)  доступного житла

Податкова знижка щодо суми коштів, сплачених на будівництво (придбання) доступного житла

    Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що підпунктом 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено, що податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати та/або у вигляді дивідендів, у випадках, визначених ПКУ.

14:28 05.07.2024

Продавці пива зобов’язані отримати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними  напоями

Продавці пива зобов’язані отримати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями

    Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що відповідно до п.п. 14.1.5 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та абзацу сьомого ст. 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» зі змінами і доповненнями (далі – Закон № 481) алкогольні напої це – продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відс. об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу «живого» бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відс. об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.

14:24 05.07.2024

З початку року до місцевих бюджетів Дубенського району надійшло 15,5 млн грн  податку на нерухоме майно

З початку року до місцевих бюджетів Дубенського району надійшло 15,5 млн грн податку на нерухоме майно

Протягом січня – червня 2024 року до місцевих бюджетів надійшло 15,5 млн гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Це на 26,3 відсотки більше ніж за аналогічний період минулого року.

14:19 05.07.2024

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь